“Vége az alacsony gáz- és villanyszámlák korának, nincs többé energiabőség”

Megosztás

Norvégia vált az Európai Unió és Nagy Britannia legnagyobb energiaszállítójává Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt. A véleményükre odafigyelnek, de az egyértelművé vált, hogy amihez korábban hozzászoktunk, hogy viszonylag olcsónak mondhatók az energiaárak, az a világ már nemigen tér vissza.

Nem térnek vissza az ukrajnai háborút megelőző idők energiaárai, mert a zöld átmenet rövid távon felértékeli a fosszilis fűtőanyagokat. A földgáz és az olaj kitermelése nem olcsó, és az új beruházásokat hátráltatja az, hogy extraprofitadó sújtja az energiatermelő cégeket.

„Erősen kétséges, hogy visszatérhetnek a régi szép idők: újra a régi gáz- és villanyszámlákat kellene fizetni” – hangsúlyozta a norvég energiacég főnöke. Anders Opedal rámutatott arra, hogy „Európa egész energiaszolgáltató-hálózatát újra kell szervezni, miután az orosz gáz kikerül a rendszerből.”

Nemcsak arról van szó, hogy a hagyományos energiahordozók kitermelésébe kell hatalmas összegeket beletenni, hanem arról is, hogy a zöld átmenet óriási kiadásokkal jár. A norvég cég főnöke a jövőt illetően elsősorban a hidrogén szerepét hangsúlyozta. „Ezeket a nagyberuházásokat finanszírozni kell, ezért az energiaszámlák magasak maradnak, még ha nem is annyira, mint most.”

„Vége az energiabőség korának. Spórolnunk kell. A lehető legkisebb energiával kell megoldani mindent” – hangsúlyozta az Equinor energiacég vezetője, aki a BBC-nek nyilatkozott. (Hvg)

Kapcsolódó cikkek